divendres, 13 d’abril del 2018

19. ESQUELLES



Tres unces d’informació sobre esquelles, els qui les pengen i les bèsties que les fan dringar.

Comencem per en Magnet. Aquest nom, és el de la masia Can Magnet, de Campdevànol i el nom que figura en els collars que veieu és el de la casa. En “Magnet”, - jo de vegades m’hi dirigeixo d’aquesta manera – és realment en Joan, de cognom Picas; no us ha d’estranyar que posi aquí el seu cognom, donat que en Joan es passeja per internet des de fa ja alguns anys. Bé; s’hi passeja o li passegen, però en tot cas, amb el seu consentiment. I això és així, degut a que en aquesta zona, crec que és l’únic pastor que puja i baixa encara el ramat de muntanya caminant, cosa que crida l’atenció en aquest moment.

La gent del Bisaura i de la Vall del Ges, - i d’altres, és clar - haureu vist un ramat d’ovelles en algun moment prop de l’autovia, dins del terme d’Orís. Fa més de trenta anys, que en Joan passa els hiverns en aquesta contrada; el seu ramat sol superar el miler de caps, ara mateix són unes mil dues-centes ovelles. No us estranyi veure un ramat més petit, que voleia també sovint per aquest entorn i que de fet, queda entre família.

A aquells que hi esteu més o menys interessats, us vull parlar una mica més dels pastors i fins i tot m’atreviré a comentar la manera de connectar amb ells, sense importunar-los en la seva feina; feina, que no és pas tan còmode com podríem creure si no coneixem l’ofici.

L’esquella de la foto és una mitjana per a vaca, bou o euga. Com podeu veure, el collar i sistema de tancat és de fusta de pi i el batall d’os. Aquest batall pateix un desgast a causa dels repetits cops al voraviu de l’esquella. Quan està massa escanyat, cal substituir-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada