divendres, 27 d’abril del 2018

21. EL TORRENT DEL PONT DEL VI


El torrent del Pont del vi, és el darrer abans d’arribar al poble de Sora. Una mica amunt d’aquest torrent, s’ajunten els recs del joncar de La Plaça, molt proper al poble i el rec de Viladavall, més a l’est del primer. Finalment esdevenen un sol rec que entra a la riera de Sora a uns dos-cents metres de l’indret anomenat Pont del vi.
Fou probablement entre 1910 i 1920 quan es va construir el pont, per iniciativa del masover de Rocafiguera; els masovers d’aquesta casa ubicada a dos quilòmetres i mig del poble, pel cantó de mestral, dedicaven bona part del temps, al transport. Amb bous i eugues, estirant carretes i carros, baixaven a St. Quirze carregats de fusta, bàsicament a l’estació de RENFE, però també per subministrar els carreters de St. Quirze.
La travessa del rec abans esmentat, suposava un fort entrebanc per a qualsevol carruatge. Així doncs, l’home de Rocafiguera com a principal usuari era qui més patia aquest mal pas, però en algun moment o altre, tots els veïns de masos més o menys grans, necessitaven travessar aquest torrent; de manera que, en Rocafiguera va proposar de construir-hi el pont, es va acceptar la idea i es va repartir la feina a base de jornals gratuïts, comptant amb la proporcionalitat segons l’envergadura de cada casa.
El masover de Rocafiguera, a part dels jornals corresponents, hi va afegir, diguem que com a compensació per l’ús gairebé diari que ell feia de la carretera, un bot de vi. Eren temps en què el vi es considerava imprescindible en qualsevol feina i com totes les coses que calia comprar, tenia un valor important. I d’aquesta manera, quedà batejat aquest indret com a Pont del vi, degut a aquell bot de vi abonat pel masover de Rocafiguera que, al cap d’una llarga trentena d’anys, hauria esdevingut el meu avi matern, si no fos que va morir just deu anys abans de la meva naixença.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada